Už je trochu otravný ten humbuk, ktorý spôsobuje vo vyhľadávacom priemysle návrh Microsoftu odkúpiť Yahoo. Yahoo túto ponuku odmietlo, podľa ich vyjadrenia nechcú predať spoločnosť za najnižšiu cenu za posledných 5 rokov (pravdepodobne dúfali, že Microsoft svoju ponuku zvýši). Microsoft sa namiesto zvýšenia ponuky rozhodol ísť skôr cestou tlaku na akcionárov. Vyjadril sa k tomu aj Google (ako sa monopol sa sťažuje, že by sa mohol vytvoriť monopol) :).

Vyjadriť môj názor ma prinútili ohlasy od zákazníkov, ktorí sa obávajú negatívnych efektov prípadnej transakcie pre ich webový marketing. Ak bude Yahoo Microsoft-om odkúpené, môže sa dôležitosť kombinovaného vyhľadávača zvýšiť a zatriasť internetovým marketingom firiem. Odvetil som im, aby boli kľudní, pretože:

  1. Bohvie, ako to celé dopadne. Je možné, že tieto naťahovačky okolo odkúpenia sledujú úplne iný cieľ a že Microsoft nikdy reálne Yahoo odkúpiť nechcelo. Na druhú stranu, ak Microsoft ten Yahoo naozaj chce, odkúpi ho.
  2. Ak vznikne vyhľadávač LiHoo (MSN Live+Yahoo), môže to mať blahodárne účinky na trh vyhľadávania. Zo skoro monopolného trhu (cca. Google 65%, Yahoo 25%, MSN 8%) sa môžeme priblížiť k aspoň teoretickému duopolu (Google 65% vs. LiHoo 33%), kedy slabší konkurent nie je menší ako polovica väčšieho (čisto osobný názor autora, ktorý sa neopiera o žiadnu konkrétnu poučku ekonomickej teórie).
  3. Môže to rapídne pridať na kvalite Google vyhľadávania, obava z konkurencie dokáže divy vo vývoji akejkoľvek spoločnosti. Určite by sme videli urýchlený vývoj a implementáciu pokusov napr. z Google Labs.
  4. Vyhľadávač LiHoo by spojením tímov Microsoftu a Yahoo a prílevom investícií mal teoreticky dosiahnuť vyššej kvality ako doterajšie Yahoo a MSN zvlášť. Inak povedané: Spojením už snáď konečne vytvoria jeden vyhľadávač, ktorým sa oplatí zaoberať. Nemalo by to byť ani tak zložité, zhruba to bude o tom, vyhodiť z Yahoo časť algoritmu IfHeavySpamDoSearchResultPositionNo.1 a z MSN algoritmu ShowResultsRandom ;).
  5. Z pohľadu firmy by to znamenalo zníženie podnikateľského rizika. Je vždy lepšie stáť na dvoch nohách (vyhľadávačoch) ako len dúfať, že Google svoj algoritmus nebude veľmi meniť. Riziko by sa už v internetovom marketingu nedelilo len na PPC vs. SEO, ale aj medzi dva gigantické vyhľadávače.

Týmto som chcel verejne vyjadriť, že som z pohľadu vyhľadávania ZA spojenie Microsoftu a Yahoo. O osude ďalších Yahoo produktov nič nepíšem, takže prosím aj v prípadných komentároch reagujte na osoh/zápory len pre vyhľadávanie.

Komentáre

  • ehmo

    14.02.2008 11:00

    velmi pekny pohlad tybi, myslim ze si to vystihol viac nez dostatocne. my sme dnes citali dalsie a dalsie teorie o yahoo a kolega uz na to povedal “teba to este bavi citat?” :) faktom je, ze to prehanaju. kazdopadne dva, tri a mozno aj viac kvalitnych vyhladavacov (narazam na socialne vyhladavace ako wikia, alebo mahalo (ten je momentalne dost trieda)). kazdopadne pre tie socialne nie je seo podstatnou sucastou, vlastne ho uplne vytlaca. uvidime kam sa to vsetko vyvinie

    Odpovedať
  • Piki

    14.02.2008 11:50

    Zaujímave to začne byť v momente, keď vznikne niekde nejaká marketingová stratégia pre strednú Európu, stratégia lokalizácii, stratégia oslovenia ľudí, ktorý používajú vyhľadávač na vyhľadávanie. Dovtedy sa nič nezmení. A je to absolútne nezávislé od kvality produktu.

    Odpovedať
  • Martin Botťánek

    14.02.2008 12:01

    Yahoo zaostava aj pre to, lebo uplne ignoruje všetkých okrem US/UK/DE/FR/JP (a z UK sa vraj aj tak uz chce stiahnut). Asi sa potom nemame cudovat ze vsade naokolo nas ma Google take trhove podiely ake ma.

    Google by konkurencia urcite prospela.

    Odpovedať
  • robert

    14.02.2008 12:16

    tažko sa da určit buduci vyvoj,pravda je že google potrebuje silnejšiu konkurenciu než aku ma

    Odpovedať
  • tybi-admin

    14.02.2008 12:31

    ehmo, prekvapuje ma, že si wikiu nazval kvalitným vyhľadávačom, mne sa tak zatiaľ nejaví :). Mahalo sa mi páči hlavne preto, že keď už nevie čo s hľadaným slovom, použije Google. Myslím si však, že sociálne vyhľadávače začnú mať problém s kvalitou vyhľadávania v určitom bode, kedy získajú dostatočnú pozornosť ľudí a potom spamerov.

    Piki, chcel som o tom napísať aj v článku, ale keďže som uvádzal anglické čísla, uvádzal som anglické výhody. Lokalizácia je tiež jedna z pravdepodobných možností vývoja tohoto prípadného spojeného vyhľadávača. Na druhú stranu nesúhlasím s názorom, že to nie je ABSOLÚTNE závislé od kvality produktu. Nezabúdaj, že sú to dva najnavštevovanejšie weby na svete. Ak by mali vyhľadávanie na úrovni, o Google by nikto nikdy anilen nezakopol.

    Odpovedať
  • Martin Botťánek

    14.02.2008 13:44

    Tu uz nejde az tak o kvalitu ako o brand/image. Live nebude ista skupina ludi pouzivat len kvoli tomu, ze nemusia Microsoft.

    Yahoo ma zase este stale image zabloatovaneho 90’s weboveho portalu.

    Samozrejme, tie obcas uplne nerelevatne search results tomu nepomahaju ;)

    V konecnom dosledku si to Google moze pokazit iba sam.

    Odpovedať
  • ehmo

    15.02.2008 5:13

    tybi: zle si ma pochopil. wikia nie je kvalitny vyhladavac ale myslienka. je to socialny vyhladavac s dobrou myslienkou. spammeri sa tam neuchytia, som v diskusnej skupine aj mahala aj wikie a celkom dost dlho som preberal prave tuto problematiku s jimbom a thomasom, je to vsak trosku zlozitejsie, mozno o tom napisem.

    piki: hej jasne, akurat ze vsetky cisla, ktore porovnavaju google, yahoo a msn su z usa a nie z eu. ono by to totizto stratilo logiku, kedze ako si sam povedal, google je pomaly jediny, kto sa zaujima o ine trhy ako o ten domaci.

    martin: poznam vela odporocov (a zaritych) ms a vyuzivaju live search. kym google neposkytne to, co live, bude to musiet byt tak. prikladom moze byt vyhladavanie ip adresy, ktora ti v live povie, kde sa vyskytuje (napriklad akemu serveru patri) kdezto google nie. su to drobnosti, no prave tie nutia ludi pouizvat aj taketo produkty. sam live ani ms nemam rad, no som otrokom ich OS :)

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *