… položil som si otázku sám sebe. Prišiel som k piatim okruhom: politika, jedlo, šport, cestovanie, sex. (Článok je pre splašených strelcov podľa Misantropovej definície ;).)

Politika

Úspech politického blogu na Slovensku je zaručený! Deje sa toho na našej scéne toľko, že je vždy čo komentovať. Stačí byť dostatočne vyhranený na jednu, či onú stranu a môžete odkazovú popularitu vášho blogu počítať v desiatkach spätných odkazov na článok. Jedni budú odkazovať pre to, že s vami súhlasia, druhí pre to, že váš názor budú vyvracať.

Návštevnosť politického blogu sa vďaka spätným odkazom a službe vybrali.sme môže pohybovať v tisíckach za deň v závislosti od toho, ako často a ako zaujímavo budete písať. Ťažšie to už bude s monetizáciou blogu… i keď by vám možno nejaká politická strana zaplatila ;).

Úspešný príklad: Nič mimoriadne

Jedlo

Téma jedla sa stáva veľmi populárnou. Foodblogerov je čoraz viac a predsa, záujem o tieto informácie je stále väčší ako ponuka. Úspešným blogerom o jedle však už nebudete len tak, chce to premyslenú taktiku. Suši, fuši a šaši ;) blogov je dosť, recepty sa už uverejňujú na viacerých populárnych weboch, musíte prísť s niečím novým.

Blog o jedle nie je tak sexy pre spätné odkazy ako politický blog a návštevnosť pravdepodobne nebude ohromujúca, avšak priamy predaj reklamného priestoru na stránkach bude určite ľahší.

Úspešný príklad: Sushi blog

Šport

Ak sa nejakému športu venujete dlhšiu dobu, rozumiete mu a máte prehľad, píšte športový blog. Iste, budú tu veľké výkyvy úspešnosti v závislosti na zvolenom športe, ale základ je rovnaký: Ľudia milujú šport a trávia na internete veľa času jeho sledovaním.

Odkazy a návštevnosti môžu byť naozaj rôzneho typu – šachový blog asi nebude tak populárny v návštevnosti ako futbalový, ale môže byť viac odkazovaný. Speňaženie športového blogu tiež nebude problém – affilliate-ov na betting je dosť a možno aj predajcovia športových potrieb sa dajú nalomiť.

Úspešný príklad v oblasti: Nepoznám, ale ak by niekoho zaujímal basketbal (špeciálne NBA), vlastním doménu nba.sk a nemám čas na jej obsahu pracovať. Kontaktujte ma a určite sa dohodneme.

Cestovanie

Okruh, ktorý má veľké diery na slovenskom internete a pritom je veľmi atraktívny. Cestovateľský blog sa samozrejme hodí pre toho, kto často cestuje. Ja osobne cestovateľský blog po lete určite zakladám, rád by som moje strastiplné cesty zvečnil aj na webe.

Ak budete písať o zaujímavých miestach a zaujímavo, určite si vás spätné odkazy a návštevnosť nájdu. Zárobky môžu byť v cestovaní najväčšie. Cestovné kancelárie sa o váš web potrhajú, či už kvôli linkbuildingu alebo kvôli “púhej” návštevnosti.

Úspešný príklad: Cestovný pas

Sex

Ha… pre tých, ktorí majú bohaté skúsenosti, alebo dokážu presvedčivo klamať, vrelo odporúčam. Veci okolo sexu sú absolútnym trhákom už po mnohé roky. Zdalo by sa, že je to najlepšia oblasť internetového podnikania, ale má aj svoje negatíva.

Môžete mať vážne problémy s propagáciou, respektíve závisí, o čom konkrétne budete písať. Vtipné sexuálne príhody sú propagovateľné aj na vybrali.sme, kdežto zbierka najlepších porno fotiek tam asi neprejde. Možností, ako z toho vyčvachtať peniaze, je neúrekom.

Úspešný príklad: Holky z pokecu

O čom by ste písali vy, keby ste mali viac času?

Komentáre

  • ehmo

    20.05.2008 23:12

    ja by som pisal o bezpecnosti…teda co to trepem, pisem o bezpecnosti :) tiez je to dost malo pokryvana tema a s navstevnostou to je tiez velmi prijemne. hlavne ked na vas odkazuju takmer vsetky lokalne it media. potom sa navstevnost ziskava lahko, rovnako ako aj backlinky. kazdopadne si mysli, nech uz pisete o cokomkolvek, nerobte to pre peniaze ani pre zisk, ale pre radost. ja som svoj blog zalozil preto, aby som nasiel komunitu ludi, ktorych zaujima podobny okruh. nasiel som vsak mnozstvo dalsich ludi, ako tybiho, ktori su velmi zaujimavy a rad si ich radim medzi kamaratov. clovek, ak nepise od veci, ma aj s negativnymi nazormi velky uspech a tesi sa priazni komunity.

    ak by som chcel pisat nieco dalsie, asi by som si tiez vybral cestovatelsky blog. ludia miluju pribehy z ciest, velmi radi ich hladaju a velke mnozstvo si cita o destianaciach, kam sa chystaju, alebo naopak nikdy nepojdu. je to pre nich urcity sposob, ako sa “dotknut sna”. ak mate talent, nemate problem. ak vam talent v pisani chyba, bude to mozno narocnejsie.

    pisat by vsak nemal ten, kto velmi zle znasa kritiku. citatelia vedia byt velmi kruti a to az tak, ze clovek ma obcas chut to nechat. nemyslim teraz seba, ale celkovo. ja som sa proti negativnym, urazlivym, ci neprijemnym nazorom obrnil uz davno, no poznam jednu osobu, ktora to vzdala prave preto, ze jej niekto vynadal do coho mu prislo a pritom na to nemal nejaky exaktny dovod. online najdete vseliakych ludi, preto ak ste slabsie povahy, nepiste, alebo zruste komentare.

    inak pekny clanok tybi, ale ostatne ako vzdy :)

    Odpovedať
  • robert

    21.05.2008 11:34

    asi blog o kulture a umeni by nebol velmy uspešny

    Odpovedať
  • shaggy

    21.05.2008 16:11

    Možno o SEO… kvalitný blog z tejto oblasti chýba na slovenskom internete :P
    A ešte náboženstvo, to je ako politika – to mi vždy priláka veľa ľudí :-)

    Odpovedať
  • Martin Vasko

    21.05.2008 16:27

    To shaggy: Kvalitný blog o seo rozhodne nechýba. Skôr na slovenské pomery je tu toho až až, ale nezaškodilo by keby sa niekto kvalitný pridal.

    Inak.. rozhodne treba písať o IT. ITblog.sk

    Odpovedať
  • tybi-admin

    21.05.2008 18:31

    Ehmo, ďakujem. S tou kritikou v komentároch máš obrovskú pravdu. Niekedy ma komentár knock-out-uje na istú chvíľu :). Ale aj o tom to je… publikujem názory, aby boli podrobené kritike.

    Robert, podľa toho, čo slovami kultúra a umenie myslíš. Markoff.biz bol veľmi úspešný bloger, ktorý robil recenzie filmov.

    Shaggy, s náboženstvom bude asi ťažké písať o aktualitách, ale beriem, aj to je spôsob, ako rozpútať vášne v ľuďoch.

    Martin, IT blogov je niekoľko veľmi kvalitných s dlhoročnou praxou a zázemím. Myslím, že to nie je žiadne niche (teda pokiaľ sa nesústredíš na niečo originálne a konkrétnejšie).

    Odpovedať
  • Roman

    21.05.2008 21:41

    disk.sk bol jediny poriadny IT fenomen na tomto trhu, odvtedy nic. Mozno zo zaciatku blog.sme.sk ale odkedy sa to spristupnilo sirokej verejnosti uz to stratilo svoj punc. Momentalne blog.synopsi.com riadne vysoko vystrelil latku ci uz temami alebo frekvenciou, az si hovorim ze to sialene tempo nemoze dlho vydrzat (dufam ale ze sa mylim ;-).

    Odpovedať
  • Martin Botťánek

    23.05.2008 14:15

    Pisat nieco zmysluplne dlhsie obdobie je dost namahave, preto vacsina bloggerov po tom pociatocnom nadseni zvolni tempo alebo aj uplne odpadne.

    Osobne sa mi osvecilo nieco ako “post roadmap”.

    Odpovedať
  • Pokecológ

    24.05.2008 14:40

    Pekne :-)

    Odpovedať
  • m4r14n

    09.06.2008 14:36

    Mno ja robim stranku o hre….Runescape, ale ako povedal “Martin Botťánek” uz s toho nemam az take nadsenie… :(

    Mozno by som spravil neaku cestovatelsku stranku, ale neviem co by som tam dal…. Mohli by ste mi poradit? dakujem

    Odpovedať
  • Dorotka

    19.06.2008 19:09

    tesi nas moc, ze si autor tohto clanku vsimol sushiblog.sk. Navstevnost nas tesi, aj ked mozno nie je pre niekoho nejaka rapidna. Najviac sme mali 4000 unikatnych za mesiac, pocas beznych mesiacov medzi 1500-2500. Ale cenime si kazdeho navstevnika. Kazdopadne ludia co maju radi sushi si nas najdu. vdaka.

    Odpovedať
  • Peter Dräxler

    02.08.2009 16:53

    ja by som písal, asi aj budem o internete :)

    Odpovedať
  • Obrazy

    03.12.2009 13:22

    Dost v pohode citanie. Chodim sem casto, na kvalitu clankov som uz zvyknuty a berem ju ako standart.

    Odpovedať
  • KvizMajster

    22.02.2010 23:16

    Najlepsie blogy su podla mna o detoch…nevycerpatelna studnica

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *