Nie, SearchWiki to určite nebude. Vysvetlím, prečo…

SearchWiki v súčasnosti…

  1. SearchWiki je experiment a jeho produkt manažérom je človek stojaci za zatiaľ neúspešným Google Knol – Cedric Dupont. (bez akýchkoľvek náznakov na čokoľvek :))
  2. SearchWiki sa zatiaľ týka len hľadaní v Google.com a neovplyvňuje výsledky neprihlásených a iných prihlásených ku Google produktom.
  3. Ak je niekto schopný jednotlivé výsledky porovnať, pravdepodobne už na mojej stránke bol. Ak sa mu nepáčila, tak som rád, že si ma z výsledkov odoberie. Zbytočne zvyšovať Bounce Rate (mieru okamžitého opustenia stránky) na stránkach a naštvať návštevníka nepotrebujem.
  4. Je to viacej bookmarking než vyhľadávanie. Ak užívateľ vie, aká stránka mu ponúka najlepšie informácie/služby, prečo hľadá, prečo nezadá rovno adresu alebo použije záložky?
  5. Ak sa budú zmeny vzťahovať len a len na dané kľúčové slovo, nemá to zmysel. Užívateľ sa málokedy vracia k tomu istému hľadaniu.
  6. Na druhú stranu, ak si Google myslí, že si užívateľ chce uprednostniť stránku aj v podobných hľadaniach, je tu veľká šanca, že sa pomýli. Nakoniec potom otravuje užívateľa niečo, čo si síce sám zaznačil, ale k inému hľadaniu. Príkladom môžu byť komerčné vs. nekomerčné stránky z toho istého oboru (hľadáte podobné kľúčové slová, pritom ale stránky úplne iného charakteru).

Prečo nebude použité ani v budúcnosti

Marketingový ľud sa obáva, alebo si praje, aby stránka, ktorá dostane veľa plusových posunutí (resp. mínusových), bola potom vyššie (resp. nižšie) hodnotená aj v klasickom vyhľadávaní. Nemyslím, že tomu tak bude, pretože…

  1. Celé je to postavené na hlavu. Namiesto toho, aby vyhľadávač povedal užívateľovi, ktoré výsledky sú najlepšie, bude užívateľ hovoriť vyhľadávaču?
  2. Obávam sa, že to nebude používané, ľudia predsa poznajú bookmarking služby. Vzorka nebude dostatočná, resp. bude dostatočná len pre niekoľko málo hľadaní.
  3. Nasledovný známy výrok dostane úplne opačný význam: There is nothing that competitor can do to directly hurt your ranking. (Neexistuje nič, čím by vám konkurencia mohla priamo poškodiť hodnotenie stránok.)
  4. Netuším, ako sa chce Google vysporiadať so spamom v komentároch, ale Flag an inappropriate content (Označ nevhodný príspevok) tým riešením nebude.

Prečo mi neprekáža, ak bude použité

Napriek hore uvedenému to raz možno naozaj bude jeden z faktorov, jeden z vyše 200 faktorov.

  1. Podľa vyjadrenia Googlu, 50% hľadaní je úplne unikátnych v trojmesačnom intervale, teda za posledné tri mesiace sa hľadalo len raz a možno nikdy pred tým. Na tieto long tail kľúčové slová nebude stránky presúvať nikto.
  2. Hľadajúci má veľmi úzky okruh vnímania. Pozná možno prvú desiatku, prvých dvadsať webov? Ak radenie v SearchWiki bude faktor, bude to len jeden z mnoha znakov kvality.
  3. Ak aj budú dáta užívateľov základom hodnotenia stránok, SEO zostane, aj keby sa malo prispôsobiť. Podmienkou dobrej optimalizácie je kvalitný obsah, ten bude dobrým aj v SearchWiki. Tí, čo mali osoh užívateľa vždy na zreteli, sa nemajú čoho báť a prakticky sa pre nich nič nemení.

Komentáre

  • Okuin

    25.11.2008 17:39

    Tak tak, pravdu mas, ja som sa s tym chvilu hral a rozmyslal som vlastne, aky to ma zmysel.. kedze ako ty pises, to co poznam a viem ze je dobre, nepotrebujem hladat.. takze by som to ohodnotil ako dalsiu hracku v podani google, ktora v podstate nema ziadny zmysel..

    Odpovedať
  • Adam

    25.11.2008 18:08

    Mně to přijde roztomilé, ty animace jsou pěkné. Ale nedovedu si představit, že bych to někdy smysluplně využil.

    Jen malá poznámka: SW ovlivňuje hledání na anglickém Googlu v jakémkoliv jazyce, nikoliv pouze anglické výrazy.

    Odpovedať
  • Marko Kolar

    25.11.2008 18:18

    mozno Cedrica Duponta coskoro budu evidovat na nejakom urade prace :D

    Odpovedať
  • Piki

    25.11.2008 18:39

    “Flu trend” je nezmysel (zamieňa príčinu z následkom, prevenciu s liečbou prosto dokonalý nezmysel), ale Google má dáta, tak to vytvoril. Ak má Google dáta, tak ich použije. Neexistuje racionálny dôvod veriť vyhláseniu komerčnej firmy, že niečo urobí alebo, že niečo neurobí v budúcnosti. Na to je Google nízko v metafizickom rebríčku. O váhe jednotlivých kritérií je to rovnaké.

    24 hodín po uvedení bol na svete pornospam na “techcrunch”. Vidia ho všetci, aj tí čo nekomentovali. Všetci vidia všetky cudzie komentáre… Nie, to naozaj nie je ovplyvnenie výsledkov v miere nalej ako bezvýznamnej ;-) Spoj si to s vierou v neomylnosť dátovej sily ktorou disponuje Google a fasácky argumetn “písali na Google” je na svete.

    Odhliadnuc od akéhokoľvek SEO, pretože dnes už Google naozaj nejde o nejaké vyhľadávanie v internete, všetky nové služby uvedené alebo nakúpené za ostatné roky ukazujú, že Google sa snaží užívateľov na svojich stránkach čo najdlhšie udržať a nie ich posielať za obsahom. Osobne Searchwiki považujem za ďalší z asi 1000 krôčikov k budúcemu stavu, ktorý keby sme uvideli dnes, tak ho nazveme “krádež obsahu”.

    Odpovedať
  • tybi-admin

    26.11.2008 15:17

    Piki, súhlas. Ale namiesto “krádež obsahu” by som použil výraz “zhromažďovanie dát, akýchkoľvek”.

    Odpovedať
  • tony

    26.11.2008 16:14

    no ved ono to moze nadalej fungovat ako doplnok a zlepsenie, samozrejme ze nie ako nahrada.

    Odpovedať
  • Marfus

    08.12.2008 23:13

    nuz … ja by som taka rychla v takychto vyjadreniach nebola. google uz neraz prisiel s niecim, co mohla byt na prvy pohlad blbost, ale ked sa to urobi dobre, tak to ma zrazu velky uspech…

    nechapte ma zle, to neznamena, ze sa mi to teraz zda byt super napad. neviem si predstavit, akoby to mohlo SEO urobit neucinnym, ale… mozno si to vie predstavit niekto v Google…

    a myslienka “ratingu stranok podla uzivatelov” … to nie je zly napad, len ho treba domysliet …

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *