Web za milión zdvihne zo stoličky aj tých najväčších webdeveloper-ských pohoďákov. Šlosar ma síce predbehol, ale nerozobral to až tak detailne. Mňa tam irituje niekoľko ďalších vecí.

Podľa môjho by web za milión mal byť maximálne použiteľný a prístupný bez ohľadu na drsný fakt, že štátny web to má dané Výnosom o štandardoch pre informačné systémy verejnej správy Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií Slovenskej republiky (PDF, 64 kB). Podľa môjho by web za milión nemal diskriminovať zle vidiacich a inak handicapovaných užívateľov. Podľa môjho by web za milión mal mať dokonalé SEO ešte aj v prípade, že ide o štátny/nekomerčný web. A úprimne, podľa môjho by web za milión mal aj rozprávať :).

Web Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR má naozaj ďaleko od dokonalosti a dokonalý web má ešte ďaleko od ceny 1 milión Sk.

5 pravidiel prístupnosti, ktoré štátny web za milión porušuje

Pravidlo: Každý netextový prvok webu nesúci význam musí mať alternatívnu textovú verziu. (Čo napríklad pre obrázky img znamená použitie atribútu alt.)
Porušenie: Hneď na hlavnej stránke sú dva obrázky nesúce význam bez popisného alternatívneho textu. Výber z kódu stránky:<img src=”/swift_data/source/dokumenty/okait/PICT0451.jpg” alt=”” height=”63″ width=”89″ />

Obrázok bez alt atribútu

Pravidlo: Informácie podávané prostredníctvom skriptov, objektov, applet-ov, kaskádových štýlov, obrázkov a iných doplnkov na strane používateľa, by mali byť prístupné aj bez nich. (Čo napríklad konkrétne znamená, že obsah by mal byť dostupný aj bez Javascript-u)
Porušenie: Obrázky sa zväčšujú Javascript-om, bez neho nemáte šancu uvidieť, čo na obrázku je, pretože si ho nemôžete zväčšiť. Rovnaký príklad kódu obrázka ako pri predošlom pravidle: <a href=”javascript://” onclick=”oo(‘/?obrazok&sprava=blablabla

Javascript-om otváraný obrázok

Pravidlo: Informácie podávané pomocou farby musia byť dostupné aj bez farebného rozlíšenia. (Čo znamená, že odkazy by mali byť okrem farebného odlíšenia ešte aj podčiarknuté.)
Porušenie: Odkazy na stránke sú odlíšené len modrou farbou:

Nepodčiarknuté odkazy

Pravidlo: Ak odkaz na stránke vedie na iný typ súboru ako webový, musí byť táto informácia užívateľovi podaná, poprípade sa hodí uverejniť aj veľkosť súboru.
Porušenie: Na stránke osobného úradu, nie sú odkazy na PDF súbory označené takýmto spôsobom:

Neoznačené PDF odkazy

Pravidlo: Farby textu a pozadia musia byť dostatočne kontrastné.
Porušenie: 18 bodové písmo v menu hlavnej stránky (Kvalita, Metrológia, Skúšobníctvo, Technická normalizácia) má kontrast 3,3:1, čo je tak na hrane, že je to už skôr za hranou :).

Nekontrastné odkazy v menu hlavnej stránky

Ďalšie veci, ktoré by vám mohli prekážať – neurčený jazyk (atribút lang pre tag html); chýba odkaz na preskočenie menu; neoznačenie položky menu, v ktorej sa práve nachádzate; nepochopiteľný otáznik v URL adresách, chýbajúci hlavný nadpis H1 na hlavnej stránke, atď.

PS: Ak by sa našli chytrálkovia, ktorí by sa sťažovali na prístupnosť webu SEOchat.sk, tak už dopredu spomeniem tri argumenty: free WordPress template, web nie za milión ale 1500,-Sk, chystá sa redesign.

Komentáre

  • Roman

    18.04.2008 9:00

    Co sa tyka toho otazniku, ten je pre mna celkom pochopitelny. Tiez som ho na jednom webe s rozsiahlym navigacnym menu pouzil a usetril som tym peknych par kilobajtov oproti klasicky robenym peknym odkazom (teda takym ktore ti cez jednoduchy htaccess posielaju retazec na spracovanie vzdy na index.php). Podrobnosti enbudem rozvadzat ale zvycajne v takych pripadoch pouzivam pevne cesty v odkazoch.

    Inak velmi pekne zhrnutie. Ta cena za hosting ak ide o rocnu cenu je to cca 6000 tisic za mesiac. To keby si zobral ze tam pojde o nejake pokorcilejsie serverove riesenie so stalym supportom tak by to bola pomerne uveritelna suma. Co sa tyka toho miliona, nie je to az taka velka suma v pripade ak ide o web s velkym mnozstvom roznorodych dokumentov kde ich bolo potrebne pozbierat od roznych ludi a usporiadat. So statnou spravou je to vzdy na dlhe lakte, nikto ti nic neurobi len tak od seba , toboz nie nacas a ochotne atd. Nic proti pracovnikom v statnej sprave ale proste je to tak. Ak sa sukromna firma pusti do statnej zakazky tak si myslim ze milion je akuratna kompenzacia za tie nervy a utrapy ktore ju cakaju. ;-) Aj ked mozno akurat metrologicky ustav je vynimka ktora ma vo vsetkom poriadok a system.(aj by sa patrilo na metrologov). V tom pripade klobuk dole. Tak ci onak ja nevidim na sume milion nic prehnane.

    Odpovedať
  • Roman

    18.04.2008 9:02

    Aby bolo jasne, nepovazujem milion za prehnanu sumu v pripade ze rozsiahlej zakazky pre statnu spravu. Je to kopec roboty, zvycajne pre tim ludi na oboch stranach. Samozrejme body ktore Tybi vypichol su vsetky relevantne a rozhodne by nemali byt na webe statnej spravy zanedbavane.

    Odpovedať
  • tybi-admin

    18.04.2008 9:17

    Oukej, vývoj webu môže stáť aj milión a aj viac. Avšak taký web by mal naozaj vedieť aj “rozprávať”. Netuším, aké dáta a akým spôsobom web spracúva, ale pre mňa to vypadá na jeden obyčajný CMS s priemerným dizajnom.

    Odpovedať
  • sloper

    18.04.2008 9:28

    Nezobral som to detailne, lebo rad prenacham podrobny rozbor na specialistov, moj spot bol len nakopnutim :-)

    Odpovedať
  • Mac

    18.04.2008 9:47

    S vypnutými obrázkami nemám najmenšiu šancu vedieť kde sa nachádzam (viď nevidiaci a ich screen readery) a o vypnutom CSS už radšej ani nehovorím…

    Odpovedať
  • rony

    18.04.2008 11:44

    Obavam sa, ze spomenuty Vynos bude pre obe strany absolutna novinka aj ked neobsahuje nic ine ako trivialne zasady tvorby webu a pristupnost by mala byt sucastou kazdeho webu nie ako “pridana hodnota” ale sucast.

    moj odhad, co sa teraz stane: uzavrie sa dalsia zmluva, dalsie peniaze, a vysledkom bude doplnena pristupnost ci uz cestou kompletneho nahradenia kodu alebo pracneho prekopavania. V kazdom pripade takato cinnost bude honorovana nie nevyznamnou sumou. A to je to smutne :-) Alebo sa to bude tahat tak 2 roky, pride nove vedenie a vykope dalsiu podobnu sumu na dalsi informacne bezcenny web. Takym nakoniec bude web daneho ustavu tak alebo onak. Ci bude vyzerat ako slavne minv.sk alebo ako excelentna ukazka webovych technologii.

    Jedine riesenie je zakonom nariadene publikovanie infomacii smerom od statu JEDINYM kanalom a to “portalom” ako prvoradu povinnost KAZDEHO statneho subjektu. Tak aby sa pozornost “kritiky” trebars pristupnosti sustredila iba a len nan.

    Fakt, ze kazdy tichy prd v trenkach ma svoju webovu stranku je pekny, no duplicitne sa mrhaju peniaze na stale tie iste veci – grafika, kod, pristupnost, hosting. Pricom toto su veci, ktore moze plnit jeden komplexny nastroj a jedine peniaze, ktore by sa mali minat su a maju byt len na to, aby sa informacie prudiace don aj dostavali a v korektnej forme, vcas, dostatocne atd.

    Ide teda o to, ze ak zivime statny subjekt, tak nas nezaujima, ze ci ma a aky web ale ci poskytuje informacie v potrebnom rozsahu.

    Trepem zbytocne, pretoze toto nema nikto za ciel.

    Odpovedať
  • Roman

    18.04.2008 13:03

    rony, 100% suhlas, lenze, tento stav vyhovuje vsetkym zucastnenym stranam. ani s prichodom europskej unie sa to nezlepsi. Tak ci onak webom sa priklada ovela vacsi vyznam ako castokrat maju a ak by som to mal pozuit popularne skratky, tak ROI (return of investment) vacsiny webov v akomkolvek sektore sa pohybuje v minusovych cislach. Cest vynimkam.

    Odpovedať
  • thomm

    18.04.2008 13:13

    ..ajax anketa by tiez nebola na zahodenie za tie peniaze..

    Odpovedať
  • dusoft

    18.04.2008 14:54

    Firma Elet sa dobre nabalila (proti tomu nic nemam) a navyse odflakla svoju pracu (proti tomuto uz hej). Je vtipne, ako doc. makulova pise o optimalizacii a vo vlastnej firme maju bordel takeho rozsahu, ze pustaju do sveta weby nesplnajuce zakladne atributy pristupnosti a pouzitelnosti.

    Za milion (t.j. okolo 45000$) by uz mal urad aj web od Zeldmana (!).

    Odpovedať
  • Piki

    19.04.2008 8:14

    [tybi] Som rád že sa zhodnem s odborníkom, že na to čo je vidieť bohate stačí obyčajné priemerné CMS. http://janci.jaiku.com/presence/31899207#c-981672

    Ale ukazuje sa, že je tu nezanedbateľné množstvo tvorcov webových prezentácii, ktorí považujú za normálne vyvíjať zle svoje vlastné riešenia a tak získajú pocit, že ten miliónik je za objavenie ich drncajúceho kolesa oprávnený.

    A ešte jeden rozmer takýchto “štátnych zákaziek”.
    Firma sa nabalila zo štátnych peňazí (daní) a proti tomu treba mať vždy námietky, hlavne by mali nalietať priami konkurenti. Treba mať vždy na pamäti, že vďaka známym známych získala proti konkurencii konkurenčnú výhodu. Dovedené do krajnosti, z tých peňazí, áno za dane konkurencie, ich môže poraziť dampingovou ponukou v nejakom výberovom konaní…

    Odpovedať
  • shaggy

    19.04.2008 13:52

    Piki
    Ako vieš, že vďaka známym známych získala konkurenčnú výhodu? Písalo sa, že išlo o najnižšiu cenu zo všetkých ponúk – nevidel som ostatné ponuky, rovnako ako vy. Zvažoval si aj túto možnosť?

    Odpovedať
  • Piki

    21.04.2008 14:21

    [shaggy] Zvažoval. Napriek tomu som to tam vtedy vedome napísal. Dnes som získal potvrdzujúcu indíciu. Napísal som to na základe životných skúsenosti a že som dnes získal tú indíciu, je pre mňa len utvrdenie v tom, že mojim skúsenostiam sa mne oplatí dôverovať. Ale je to len indícia, žiaden dôkaz niečoho, či ničoho. Ale je to smer, ktorým by sa dalo vybrať k dôkazu. Ale načo?

    Som na tomto svete dosť dlho, aby som mal isté životné skúsenosti. Životné skúsenosti nie sú matematická analýza. Buď im dôveruješ, alebo hľadáš dôkazy. Kým si odkázaný na hľadanie dôkazov (teda nemáš životné skúsenosti), tak sa ti pravidelne sane, že tesne pred ukončením dokazovania vety zrazu vidíš pred sebou niečo v zmysle, že: “Skutok, váš život, sa nestal. Nie sú dôkazy!”. A súčasne vieš, že si nerobil dôkaz sporom, takže by mala byť niekde chyba, ale na 100% nie je.

    Shaggy, je to na dlhšie a sme OT. Hľadaj v Google a OR

    Odpovedať
  • Roman

    21.04.2008 19:09

    Piki, ja ti verim. Napriek tomu, diskutovanim v reakciach ci pisanim blog spotov to nevyriesis. Mam ale napad. Mozno ho raz zrealizujem. A potom sa uvidi ;-)

    Odpovedať
  • tybi-admin

    21.04.2008 21:39

    Piki, že by sa ten profesor s tou docentkou poznali? ;)

    Odpovedať
  • Martin Botťánek

    22.04.2008 13:22

    Ta suma je asi preto taka vysoka lebo zahrnuje aj SEO a usability :D

    Cena za hosting je velmi prehnana.

    Odpovedať
  • Jabl[x]o

    23.04.2008 15:15

    k tomu CMS… niektore veci (napr. ten prezdny alt=””) moze byt sposobeny aj tym, ze ked uzivatel vklada obrazok a ma dopisat popis, proste sa na to vyflakne. Lebo ho system pusti. A neviem ci je na druhej strane rozumne ho tym obtazovat nasilu a dat to za povinne. Na druhej strane som necital to pdf, ze ake standardy by mal web splnat podla zakona, kedze sa jedna o web statneho sektora.

    Odpovedať
  • fidelis

    02.08.2008 2:08

    Dobry den mili SEO experti!

    Vsetci sa tu hrate na mudrych a namyslate si aki ste prebornici v odbore ktory je aj tak len fraskou a vymyslom nejakych “mudrlantov” SEO neexistuje !!! Existuje APO – All People Optimisation cize spristupnovanie obsahu webu pre vsetkych o to predsa ide aj vyhladavacom aby ponukli pouzivatelom to najlepsie na webe a preto treba stranky optimalizovat a nie aby nejaka firmicka zarobila na prvych poziciach v Googli atd.

    Doc. Makulova je uz dnes mimochodom univerzitna profesorka cize nie doc. makulova ale prof. Makulova a tato osoba sa venuje internetu o mnoho dlhsie nez ktokolvek z vas, ktori sa tu nadrapujete aki ste znalci na SEO a SEM apodbne srandy. A ELET tu bol skor nez akakolvek garazova firmicka, ktorych je dnes plny svet a hraju sa na SEO expertov a predavaju to, comu sami ani nerozumeju.

    Vacsina z vas chalani sa este hrala s autickami ked uz pani prof. Makulova publikovala svoje prace o internete a o kvalite firmy ELET svecia aj ich referencie ved kto z vas ma v portfoliu web T-Mobile-u ci SND alebo Prezident.sk a podobne alebo kto z vas naprogramoval system SMS Info pre T-Mobile ako pan Ing. Bista?

    Laskavo vas ziadam, aby ste tu neohovarali osoby, ktore stali pri zrode slovenskeho internetu a su svetovou spickou medzi znalcami v tejto oblasti.

    Vas Fidelis

    Odpovedať
  • tybi-admin

    04.08.2008 9:07

    Fidelis, nestačí byť prvý… vedomosti o internete treba neustále obnovovať. Koho zaujímajú referencie, ak sú zlé a nesúhlasia s vyhláškou o prístupnosti?

    Namiesto útoku na diskutujúcich si sa radšej mohol vyjadriť k téme.

    Odpovedať
  • fidelis

    04.08.2008 22:18

    Mna zaujima semantika webu a ta je tu na to, aby ponukla uzivatelom netu cosi ako kniznicu vietualnu kniznica cize vyhladavace vnimaju web cosi ako kniznicu a preto je treba dodrziavaat semantiku a nie pre nejake firmicky, co xcu byt prvi v Googli, ale ti co ponuknu najrelevantnejsie informacie tym patri prva pozicia a nie tym, co si to kupia :)

    ak hladam nieco na nete tak to xcem najst a nie milion inych blbosti, len preto,, ze si za to zaplatili. Chapete o tom je SEO alebo ako to vravite.

    “Ponuknite nasim pouzivaatelom kvalitny relevantny obsah s referenciami s inych webov a dame vas web na prve pozicie radi a zadarmo.” to je ciel vyhladavacov komercne SEO je vymysel spekulantov.

    SEO ma sluzit pouzivatelom hladajucim kvalitnyu obsah na webe a nie komercnym zamerom. To je cele.

    Odpovedať
  • fidelis

    04.08.2008 22:25

    ak ste citali odporucania Googla pre webamasterov iste vam neunikla vete: “Robte weby pre ludi a nie pre vyhladavace!” a tiez kontrolna otazka: “Urobil by som to a to ak by vyhladavace neexistovali?”

    takze ja takto vidim SEO SEO ma sluzit pouzivatelom internetu a nie komercnym zamerom.

    Odpovedať
  • tybi-admin

    07.08.2008 12:28

    Prepáč, ale tvoj názor na SEO je obmedzený, pravdepodobne preto, že nechceš (alebo nevieš) pochopiť, že sa komerčný cieľ dá, alebo dokonca musí skĺbiť s úžitkom pre užívateľa. Stále sa ale nevyjadruješ k téme prístupnosti webu a ak mieniš pokračovať v tejto offtopic konverzácii, budem tvoje príspevky mazať.

    Mimochodom, Google spomínanú hlášku už zmenil na: Make pages primarily for users, not for search engines. Pridali slovo primarily=hlavne, má to svoj dôvod, ale o ňom už len na fóre: forum.seochat.sk.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *