Niekedy sa hodí napísať článok aj o tom, čo sa nehodí :), tento je jeden z nich. Po tom, čo je už celkom známe, že klasická výmena odkazov už neprináša také ovocie ako trebárs v roku 2002, začali chytrálkovia vymýšľať rôzne shady variácie výmeny odkazov – variácie, ktoré sa tvária ako výmena odkazov, ale snažia z toho urobiť odkazy jednostranné. V poslednej dobe som sa stretol až s neuveriteľnými prípadmi. Začneme známejšími a potom prejdeme k mojej obľúbenej drsnotke:

1. 3-way link exchange link-farmárskym spôsobom

Je to variácia 3-way výmeny odkazov (teda stránka A odkáže na stránku B a tá odkáže na C – A je obetované na úkor C a B môže získať alebo stratiť). V tejto schéme je na tom inak ako v klasickej SEO teórii, kde sú všetky tri stránky reálne/s reálnym obsahom, stránka A, ktorá je len umelo/dočasne nabúchaná PageRank-om, aby ukazovala nejakú tú toolbar PR hodnotu. Stránka A je len akousi link farmou a celá optimalizácia sa sústreďuje na stránku C. Je asi samozrejmé, že ak ste stránka B, tak určite nič zo stránky A nezískavate a odkazovaním na C môžete veľa tratiť.

Klasický email vyzerá takto:

Milý webmaster,
Pozreli sme si vašu mimoriadne kvalitnú web stránku (http://www.seochat.sk) a pripadá nám ako veľmi užitočná pre našich návštevníkov. Aj my máme veľmi zaujímavú stránku (http://www.nejaky-dir-stranok.com), kde sme pridali odkaz na vašu stránku.
Pozrite sa tu: http://www.nejaky-dir-stranok.com/stranka-s-nerealnym-pagerankom.html
Rád by som vás poprosil, aby ste opätovali toto odkazovanie. Prosím, umiestnite odkaz na http://www.optimalizovana-stranka.com. Hľa, tú sú údaje, ktoré prosíme použiť pre odkazovanie: ……………blablabla. S pozdravom (väčšinou bez podpisu).

2. Jednotka, ešte s malým obalamutením

Milý webmaster,
Pozreli sme si vašu mimoriadne kvalitnú web stránku (http://www.seochat.sk) a pripadá nám ako veľmi užitočná pre našich návštevníkov. Aj my máme veľmi zaujímavú stránku (http://www.optimalizovana-stranka.com), kde sme pridali odkaz na vašu stránku. Pozrite sa tu: http://www.nejaky-dir-stranok.com/stranka-s-nerealnym-pagerankom.html
Rád by som vás poprosil, aby ste opätovali toto odkazovanie. Prosím, umiestnite odkaz na http://www.optimalizovana-stranka.com. Hľa, tú sú údaje, ktoré prosíme použiť pre odkazovanie: ……………blablabla. S pozdravom (väčšinou bez podpisu).

Všimli ste si tej malej nepatrnej zmeny? Pridali sme odkaz na http://www.optimalizovana-stranka.com, ale odkaz nájdete na http://www.nejaky-dir-stranok.com/stranka-s-nerealnym-pagerankom.html. Prečítal som si to x-krát a nedalo mi na to nereagovať. Reakcia, ktorú som na to dostal len potvrdila, že išlo o zámer a nie preklep.

3. Výmena odkazov s nofollow-aním alebo s redirect-ovaním odkazov

Táto výmena prebieha úplne klasicky – ty odkážeš na mňa a ja späť na teba. Líši sa iba v tom, že ten, kto o výmenu žiadal pridá odkazu atribút nofollow alebo pošle odkaz cez redirect. Tým pádom získa žiadateľ o výmenu jednostranný odkaz a vy nezískate nič a dokonca strácate. Preto pri výmene odkazov vždy kontrolujte nofollow alebo redirect! Nemusím snáď ani hovoriť, že ak na takéhoto odrbávača narazíte, dajte si námahu a obetujte čas na informovanie jeho ostatných partnerov.

4. Pridal som odkaz na autoritatívny web, ale nie je môj

Tento je najlepší. Mám celkom dobrý prehľad o svojich spätných odkazoch, takže viem, že už dlhšiu dobu na moju stránku úplne organicky odkazuje jedna autoritatívna stránka. Preto ma veľmi prekvapilo, keď som dostal email informujúci, že ak neodkážem na nejakú stránku blablabla, bude tento odkaz zmazaný. Dotyčný sa vydával za majiteľa tých autoritatívnych stránok. Po krátkom bádaní som prišiel na to, že dotyčný so stránkami nemá nič spoločné a že týmito odkazmi doslova vydiera. Jeho láskavosť som mu oplatil tým, že som rozoslal email väčšine jeho partnerov. Tí mi veľmi pekne poďakovali a dokonca niektorí na mňa aj odkázali.

Prečo nerobiť takéto vecičky?

Pretože môžete síce obalamutiť desiatky možno stovky webmastrov, ale ak nájdete jedného, ktorý vás prekukne, verte mi, dá si tú námahu vás potopiť. No a potom, môžete svoj biznis zabaliť.

Komentáre

  • AIF

    07.03.2008 10:46

    neexistuje odvetvie ludskej cinnosti, v ktorej by sa niekto nesnazil niekoho odrbat

    Odpovedať
  • eMDi

    07.03.2008 12:45

    ano, chytralkov je vela. suhlasim s tvojimi krokmi a preto ked sa stretnem s niecim takym, dam vediet.

    Odpovedať
  • Andrew SVK

    07.03.2008 19:51

    Heheheh, … Hahahahahah, Hahahaha… Perfekt článok, … Dobro zase zvíťazilo.

    Odpovedať
  • tybi-admin

    07.03.2008 21:32

    AIF, veľká pravda… i keď to nemala byť pointa článku.

    eMDi, to rozhodne daj!

    Andrej, dobro vždy zvíťazí, pokiaľ ovláda techniky zla :))).

    Odpovedať
  • Seo inside

    08.03.2008 13:34

    ABC linking je z mojej skúsenosti výborným riešením. Sám ho veľmi často prevádzam a to na rôzne spôsoby. Samozrejme snažiť sa odrbať partnera správne nie je, ale na samotnej technike nič zlé nevidím- z pohľadu výsledkov.

    Odpovedať
  • peres

    21.03.2008 9:51

    inak pekny odrb je aj http://www.surf.sk a jeho hlasovacie tlacitka kde je tag noscript
    ostatnym to znizuje pozicie a im zvysuje….

    konretne

    Surf.sk

    Odpovedať
  • jozef

    31.07.2008 9:12

  • jozef

    31.07.2008 9:13

    a href=”” onClick=”javascript:window.open(‘links_vote_popup.dwp?title=Amigos%20Travel%2C%20%AEilina%20&url=http%3A%2F%2Fwww.amigos.sk&id=3775′,’vote’,’width=600, height=500,resizable=1′); return false;”>

    Odpovedať
  • pixo

    05.02.2010 0:49

    AIF dal výrok dňa :) pekne po slovensky.
    A čo hovoríš na špekulantov čo predávaju sw (licencia na rok za 1000 €), ktorý stránku na 1 kliknutie zaregistruje do 500 katalógov.. uf.. je mi z toho na grcanie, aké ma niekto gule balamutiť ľudí.

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *