Vo výsledkoch Google hľadania (SERPs = search engine result pages) ste si v poslednej dobe mohli všimnúť dve zmeny: Za prvé, oveľa viac sa pri hľadaní objavujú sitelinks (odkazy na podstránky hľadaného webu) a za druhé, k niektorým sitelinkom pribudol aj extra search boxík. Obidve opatrenia majú urýchliť navigáciu hľadajúcich k hľadaným podstránkam webu.

Sitelinks pre každého

Ako podnadpis hovorí, už to naozaj vypadá, že sitelinks môže mať hocikto. Google sa “vyhrážal” už od začiatku sitelinkov, že bude pracovať na vylepšení automatického pridávania týchto odkazov smerujúcich na podstránky. Vypadá to, že v súčasnosti svojmu algoritmu verí natoľko, že ho začal uplatňovať na širokú škálu kľúčových slov. Väčšinou sa jedná o kľúčové slová, ktoré sú veľmi špecifické, názov firmy alebo značky. Vyplýva to zo skutočnosti, že sa väčšinou pri týchto kľúčových slovách web stane poľahky autoritou.

Je zaujímavé, že napríklad pre kľúčové slovo “blog”, vyhralo súťaž o autoritu v danom teritóriu blog.SME.sk a ešte viac to vyhral bloger Michal Chmeliar :).

Sitelinks pre kľúčové slovo blog

Ak však hľadáte frázu “slovensky blog”, zobrazujú sa sitelinks blog.pravda.sk. Ak hľadáte “slovenský blog” (s dlhým y), nezobrazujú sa žiadne sitelinky.

Sitelink pre frázu Slovensky blog

Zo slovenskej blogovej scény som zaznamenal sitelinks u niekoľkých blogov (hľadané boli ich názvy): ine.sk, ambience.sk, spravodaj.madaj.net, slosar.sk, emdi.sk.

Dosť nešťastný je príklad stránky webring.sk a hľadanie slova web. Mám dojem, že Googláci tú latku autoritatívnosti, pri ktorej sa sitelinky objavujú, stanovili až príliš nízko. (Ak máte viacej pofidérnych alebo inak zaujímavých sitelinkových hľadaní, prosím napíšte do komentárov.)

Sitelinks pre slovo Web

Exkluzívny Google Search Box pre autority autorít

Google sa okrem toho rozhodol, že k stránkam super-autorít priradí malý search box priamo do výsledkov. Toto dodatočné vyhľadávanie, ktoré je vlastne obdobou príkazu site: v hlavnom search boxe, je pridávané len naozaj veľkým a známym stránkam. U autorít ako Dmoz totiž k rýchlejšej navigácii nestačia ani sitelinky, tých môže byť maximálne osem, pričom tieto weby majú obrovské množstvo vysoko chcených/hľadaných podstránok.

Extra search box pre Dmoz

Na Slovenskom internete som márne hľadal web, ktorý by tento exkluzívny vyhľadávací box vo výsledkoch dostal (ak nájdete takú slovenskú stránku, prosím uverejniť v komentári). V angličtine je ich niekoľko, napr. už spomínané hľadania Dmoz, Wikipedia, alebo White House, NASA, USA…

Komentáre

  • Martin Botťánek

    08.03.2008 17:55

    Myslíš, že sitelinks pomôžu ešte viac zvýšiť CTR prvej pozície?

    Odpovedať
  • FAKAM

    08.03.2008 18:53

    veru to som si vsimol aj na svojom webe sa objavili sitelinky a hned ma napadlo ze nastalo vacsie rozsirenie

    Odpovedať
  • xyz

    08.03.2008 20:12

    u SME je najlepsi odkaz NASLEDUJUCA STRANA, to je praca pre admina, aby to doladil. Mne to dalo tiez dost prace, ale po mesiaci je to odladene, pretoze obcas Google pre “hladacov” skor nieco domoce, ako rozmoce.

    Odpovedať
  • tybi-admin

    08.03.2008 20:43

    Martin, ak sa ešte dá získať lepšie CTR, aké má prvý, tak by som povedal, že áno. Dôvody:

    1. Vzbudzuje to ďalšiu dodatočnú dôveru vo výsledok.
    2. Fyzicky to zaberá väčšiu plochu, odsunieš konkurenta nižšie.
    3. Hľadajúci mohol hľadať informáciu na niektorej zo sitelinks. Ak by tam sitelink nebola, svoje hľadanie by opakoval/upresňoval a stránka by už nemusela byť prvá. Príklad ponúkam priamo v článku – blog vs. slovensky blog.

    xyz, myslím, že SME to vôbec netrápi. Inak zaujímalo by ma, čo si na tom mohol mesiac odlaďovať. Vo Webmaster Tools si to blokneš jedným kliknutím. Ak sa jedná o stránku ako NASLEDUJUCA STRANA, tak by som jej dokonca priradil nofollow. Snáď si nemenil štruktúru odkazov len preto, aby Google vybral tie správne?

    Odpovedať
  • Andrew SVK

    10.03.2008 13:18

    Už davno som si všimol že Michal Chmeliar ma vo vysledkoch specialne postavenie. Ale dodnes som nenasiel odpovede preco … Preco to nie som napr. ja =X!!!

    Odpovedať
  • Roman

    10.03.2008 14:35

    Kedze linky v sitelinks vznikaju na zaklade dlhodobej pozicie podstranok na hladanu frazu, ich ovlyvnenie (v zmysle “pridanie” tych spravnych) moze byt dlhodoba zalezitost. Odstranenie naozaj nie je problem ;-)

    Odpovedať
  • Stano

    27.07.2010 12:19

    Takze ohladom sitelinkov … google ich vytvori v pripade ze dane podstranky je trvaly zaujem? Cize by sa dalo povedat maju dobry PageRang? Dik za odpeved

    Odpovedať
  • Pavol

    10.08.2011 19:41

    na webe http://www.ijav.sk máme sitelinks už aspoň 3 roky…

    Odpovedať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *